Letošní ročník ručního kosení orchideové louky o víkendu 27.-29. června se opět vydařil. Nejenže se sešli skvělí lidé, ale navázali jsme také spolupráci se sdružením Obnova řemesel v Beskydech a reportáž u nás natáčel i Český rozhlas.
|
Jan Liška ukazuje, jak správně naklepat kosu. |
Na pátečním programu bylo seznámení s kosou, úvod do naklepávaní a seřízení kosy, včetně úvodu do biomechaniky ručního sečení. Naklepávání kosy nám prakticky ukázal Jan Liška a svůj výklad okořenil téměř magickým testem, kterým lze ověřit, zda je kosa správně naklepaná: stéblo trávy položíte na hřbet kosy do rovnovážné polohy a čím rychleji stéblo kmitá sem a tam, tím lépe se vám podařilo kosu naklepat.
|
Nástroje pro naklepávání kosy. |
|
Magický test správně naklepané kosy. |
V sobotu brzy ráno se pustilo do práce 8 zdatných kosičů a půl hektaru podmáčené louky jsme tak stihli pokosit velmi rychle. Celkem se akce ručního kosení zúčastnilo přes 30 lidí z blízka a dáli.
Ruční sečení dnes
Jaký je vlastně význam ručního kosení v době křovinořezů a sekaček? Ruční kosy mají v našem světě stále své místo a nemusí to být nutně s nádechem nostalgie. Ruční kosení nemusí být za určitých okolností o moc pomalejší než sečení křovinořezem (na příští rok plánujeme menší srovnávací test). Samozřejmě také ušetříte za pohonné hmoty a trochu se při tom protáhnete ;-)
V praxi ručního kosení lze nalézt radost ze samotného pohybu a uspokojení z vlastní práce. Velkou roli může hrát i užší sepětí s přírodou (pokud například kosíme naboso:-)
Reportáž z 2. ročníku ručního kosení.
|
Výuka naklepávání kosy. |
|
Seřízení kosy „na dva prsty“. |
|
Sešlo se nás více než 30, z toho bylo 10 kosičů :-) |
|
Jehněčí guláš se povedl. |
|
Hrabání a odvážení pokosené travní hmoty. |
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!